Recently I was contacted via Ravelry by Marrit Spijksma from Troubadotje Blog asking me if I would give her permision to translate my Starlight Slippers Pattern into Dutch.
The Dutch version of the slippers was meant to be used as a CAL of 3 weeks in her Facebook Group Het Haakhoekje. Of course that I agreed! And Marrit was so kind to allow me to publish the translation here, on My Hobby is Crochet!
In the photo collage below you can see some of the lovely projects from the CAL group.
Many thanks to the members for allowing me to feature their pictures!
In the photo collage below you can see some of the lovely projects from the CAL group.
Many thanks to the members for allowing me to feature their pictures!
And many thanks to Marrit for allowing me to publish her translation and pictures on My Hobby is Crochet blog!
Sterrenlicht
Vertaling van: Starlight Pattern
- Garen, geschikt voor naald 4,5. Ik gebruik Royal/Saskia
- Haaknaald 4,5mm
- Toerenteller
- steekmarkeerder
Gebruikte termen:
- Kleur A (lichtblauw), B en C (andere kleuren)
- Magische ring
- Hst: Halve stokjes
- Hv: halve vaste
- Stersteek instructievideo
- Staande vaste (link voor fototutorial en filmpje staan in het patroon)
- Kamelensteek (BBO) (link voor fototutorial en filmpje staan in het patroon)
- 6 stersteken = 8cm
Tijdsinvestering:
- Deel 1 – teen: 5-10 min/sok
- Deel 2 – voet: 25-40 min/sok
Voeten zijn uniek en persoonlijk. Pas de sok na elke 4 toeren om te kijken of je iets moet aanpassen (dikkere/dunnere haaknaald).
Om ervoor te zorgen dat de sokken gelijk zijn, werk aan 2 sokken tegelijkertijd.
- Het patroon bestaat uit 5 delen.
- Het patroon is geschreven voor maat 38-40.
- Op het patroon rust copyright.
- Het originele patroon vind je hier: http://www.myhobbyiscrochet.com/2014/11/starlightwomen-slippers-free-crochet.html
Gebruik kleur A en haaknaald 4,5mm. Haak er 2.
R1: Maak een magische ring. Haak 2 lossen (= eerste halve stokje). Haak nog 7 hst. Sluit de ronde met een halve vaste in de 2e losse van de eerste steek. (8st)
R2: Haak 1 losse. Haak in elke steek steeds 2 hst. Sluit de ronde met een hv in eerste hskt (16st)
R3: Haak 1 losse. 2 hst in dezelfde steek, 1 hst in de volgende steek *2hst in de volgende steek, 1hst in de volgende steek* Herhaal van * tot * tot het einde van de toer. hv in eerste hst van de toer (24st)
R4: Haak 1 losse. 2hst in dezelfde steek, 1hst in de volgende 2 steken. *2hst in volgende steek, 1hst in de volgende 2 steken*. Herhaal van * tot * tot het einde van de toer. Sluit de ronde met een hv in eerste hskt (32st)
DEEL 2: de voet
Kleur A, haaknaald 4,5. Haak er 2.
R5: Haak 3 lossen (de eerste 3 lossen van elke toer, zullen steeds deel zijn van de eerste stersteek).
Haak 16 stersteken. Sluit de ronde met een hv de top van de het eerste spaak van de eerste ster (foto 2 (16stersteken)
Let op bij de laatste stersteek: De laatste lusophaal is de onderste steek van de eerste stersteek van de toer. (foto 1)
R6: Haak een halve vaste in de eerste lossenruimte van de eerste stersteek. Haak 1 losse. Haak 2 hst in dezelfde lossenruimte. Haak 2hst in elke stersteek. Haak een hv in de top van de eerste steek (32st)
R7-16: herhaal R5 en 6 (32 steken). Hecht af na je laatste rij.
De sok is nu 14cm.
De sok heeft met 16 toeren en de hiel een totale lengte van 23cm. De breedte is 11cm (plat neergelegd).
Tip: Stop een steekmarkeerder in je laatste halve vaste van je laatste toer.
DEEL 3: hiel
Gebruik kleur A en haaknaald 4,5mm. Haak er 2.
Vanaf nu haak je heen en weer (niet meer rond).
Let op: de 2 lossen aan het begin van de rij tel je niet mee als steek.
R1. Tel vanaf de laatste halve vaste waarmee je de vorige toer eindigde 13 steken naar rechts. Markeer de 14e steek. Hecht de huidige draad af en hecht in de 14e steek hecht met een halve vaste aan. Haak 3 lossen en begin de stersteek vanaf dat punt. Haak 13 stersteken. Eindig met een half stokje in dezelfde steek als de laatste lus van de laatste ster.
Je hebt nu aan de voorkant 5 steken over. Draai je werk.
R2: Haak 2 lossen (telt niet als steek), haak 2 hst in de lossenruimte van de eerste stersteek. Haak in elke lossenruimte van elke stersteek 2hst. Haak 1 hst in de derde losse van de eerste steek van R1. (27st). Draai je werk.
R3: Haak 3 lossen. Haak 13 stersteken. Eindig met een half stokje in dezelfde steek als de laatste lus van de laatste ster. (13stersteken). Draai je werk.
R4-5: Herhaal R2 en R3.
Hiel minderen:
R6: Plaats een steekmarkeerder op de lossenruimte van de 7e ster. Als je de sok vouwt, is het de middelste.
Haak 2 lossen. Haak in elke lossenruimte van de volgende 5 stersteken 2hst (10st). Haak 1hst in de lossenruimte van de volgende stersteek. Haak 2hst in de lossenruimte van de volgende steek (hier zit je steekmarkeerder). Haak 1hst in de lossenruimte van de volgende stersteek. Haak in elke lossenruimte van de volgende stersteken 2hst. Haak 1hst in de 3e losse van de laatste steek. (25st). Draai je werk.
Je hebt je steekmarkeerder in deel B niet meer nodig.
R7: Haak 3 lossen en haak 12 stersteken. Eindig met een half stokje in dezelfde steek als de laatste lus van de laatste ster. (12stersteken). Draai je werk.
R8: Haak 2 lossen. Haak in elke lossenruimte van de volgende 5 stersteken 2hst (10st). Haak 1hst in de lossenruimte van de volgende 2 stersteken. Haak in elke lossenruimte van de volgende 5 stersteken 2hst. Haak 1hst in de 3e losse van de laatste steek. (23st). Draai je werk.
R9: Haak 3 lossen en haak 11 stersteken. Eindig met een half stokje in dezelfde steek als de laatste lus van de laatste ster. (11stersteken).
Hiel sluiten:
Draai de sok binnenstebuiten (verkeerde kant naar buiten). Vouw de hiel in tweeën en haak de twee kanten met een halve vaste aan elkaar. Hecht af.
DEEL 4: enkel
Gebruik kleur A en haaknaald 4,5mm. Haak er 2.
Vanaf nu haak je weer rond.
R1. Begin met een staande vaste op de achterkant van de hiel. Haak 33 steken op de opening van sok. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek van de toer. (34 st).
Staande vaste filmpje!
Staande vaste fototutorial!
R2: Haak 1 losse. Haak een hst in dezelfde steek. Haak in elke steek 1hst. (34st) Sluit de toer met een halve vaste in de eerste steek van de toer.
DEEL 5: boord
Gebruik kleur A, B en C.
Gebruik kleur A, B en C.
*let op: Om een mooie naad te krijgen, gebruiken we een ongebruikelijke manier om rijen en kleuren te wisselen. Dit doen we tot het einde van de boord.
Bijna onzichtbaar wisselen naar de volgende toer:
Laat het garen van je haak afgaan. Steek de haak van achter naar voor onder de 2 bovenste lussen van de eerste steek waar je de toer mee begon. Haal de lus op met de naald en haal de lus door je werk naar de achterkant van je werk. Haak daarna verder zoals je gewend bent. Bijna onzichtbaar wisselen naar de volgende toer:
Wil je van kleur wisselen? Haak dan de laatste halve vaste van de toer met de nieuwe kleur. Zie ook de fototutorial van de ontwerpster van de sok!
R3: Haak 1 losse. Haak een hst in de 3e lus van elke steek. Haak een halve vaste en wissel van toer/kleur zoals hierboven beschreven (34st). In het Nederlands heet de steek ‘kamelensteek’. In het Engels/Amerikaans komt de term BBO (Back Bar Only) vaak voor.
Instructiefilmpje kamelensteek! (Engelstalig)
R4-5: Herhaal R3 (34st) (Ik haakte nog een extra toer)
Je kunt je sok nog afmaken met knopen of een mooie bloem.
Many thanks to Marrit for sharing this Dutch translation with our followers!
Please visit Marrit's links below:
I'm Marrit Spijksma, and I live in the Netherlands.
I crochet and design in my very rare me-time. I started crocheting in 2011. It first started with some hearts to spice up a nice letter.
After the first small projects, I followed a afghan-cal and that's inspired me to crochet more and more. And sometimes, there are no nice patterns for what I have in mind, so I design my own patterns (Troubadot Design).
Don't miss out new free crochet patterns, tutorials and other updates from My Hobby is Crochet! Subscribe to the Free Newsletter and follow My Hobby is Crochet on Facebook, Pinterest, Bloglovin, Google+, Instagram and Twitter.
After the first small projects, I followed a afghan-cal and that's inspired me to crochet more and more. And sometimes, there are no nice patterns for what I have in mind, so I design my own patterns (Troubadot Design).
Don't miss out new free crochet patterns, tutorials and other updates from My Hobby is Crochet! Subscribe to the Free Newsletter and follow My Hobby is Crochet on Facebook, Pinterest, Bloglovin, Google+, Instagram and Twitter.
No comments:
Post a Comment